Kunstwerk Schapenkoppen Dordrecht

Het kunstwerk ‘De Schapenkoppen’  markeert de entree van Dordrecht wanneer je vanaf de A16 over de Laan van de Verenigde Naties de stad in krult. Het kunstwerk is speciaal voor Dordrecht gemaakt om te herinneren aan het oude smokkelverhaal waar Dordtenaren de bijnaam Schapenkoppen aan te danken hebben. Volgens de vertelling kleedden twee Dordtenaren een schaap als mens om belasting op slachtvee te ontlopen. In 1966 kreeg Cor van Gulik de opdracht een kunstwerk te ontwerpen ter herinnering aan het smokkelverhaal. In de grote, gele sculptuur zijn drie figuren te zien. Ze verbeelden de twee Dordtenaren en het schaap. 

In oktober 2018 heeft Atelier LEK samen met Cees van Oosterhout en gemeente Dordrecht het kunstwerk op unieke wijze aangelicht waardoor ze ook in de avond de passanten verwelkomt. Een bijzonder project waarbij we niet voor de makkelijkste maar wel voor de meest poëtische oplossing hebben gekozen. De verlichting is op en aan het kunstwerk geplaatst en vormt zo een integraal onderdeel van het werk. Dit in tegenstelling tot de gangbare oplossing om van een afstand aan te lichten waar veelal veel licht verloren gaat en soms zelfs verblindend is.  Ook kun je van een afstand niet de dynamiek en gelaagdheid van het beeld vastleggen zoals we dat nu hebben kunnen doen

De kleine led-armaturen geven het werk in de avond diepte en contrast door dicht op het werk, met verschillende bundels en graden, het gele plaatwerk aan te lichten. Ook zijn alle armaturen uit het zicht en buiten bereik van publiek geplaatst. In maart 2019 is de laatste hand gelegd aan het plaatsen en stellen van de definitieve armaturen.